View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
karola
|
Posted: Wed Jan 09, 2008 12:06 pm Post subject: self-employd |
|
|
witam! Mam ma³y problem i szukam pomocy. Otó¿ w 2006 roku zatrudni³am sie jako sprz±taczka w agencji. Wiêc od razu zarejestrowa³am self-employd w HM Revenue& Customs. Dzia³alno¶æ zakoñczy³am w kwietniu 2007 roku. Teaz wyjecha³am do Polski i chcia³abym sie z tego rozliczyæ ale niestety nie wiem jak. Wypelni³am P85 ale nie jestem pewna czy to wystarczy. pomó¿cie prosze. |
|
Back to top |
|
|
Jobland.pl Site Admin
|
Posted: Wed Jan 09, 2008 9:26 pm Post subject: |
|
|
Osoby samozatrudnione zazwyczaj otrzymuj± pieniadze bez potr±cania podatku, i powinny odprowadziæ go samodzielnie (wys³aæ tax return). Dlatego je¶li by³a Pani samozatrudniona, najprawdopodobniej podatek bêdzie do dop³acenia, a nie do zwrotu.
Na Pani adres zamieszkania powinien przyj¶æ tax return. Je¶li go Pani nie dosta³a, nale¿y siê skontaktowaæ z HMRC.
Wyj±tkiem jest samozatrudnienie w budownictwie, gdzie potr±ca siê 20% (dawniej 18%) podatku przy wyp³acie dla samozatrudnionych, wtedy zdarzaj± siê kwoty do zwrotu, ale normalnie - nie.
Innymi s³owy, je¶li nie p³aci³a Pani podatku, nie ma czego zwracaæ. Je¿eli jednak pracowa³a Pani na etacie i otrzymywa³a wynagrodzenie, od ktorego by³ p³acony podatek PAYE, to zwrot podatku uzyskuje siê po wyje¼dzie z UK na P85. Do niego nale¿y do³±czyæ ostatnie P45 lub ostatni payslip lub P60.
Polecam kontakt z
www.zwrotpodatku.jobland.pl
==================
UWAGA. Jobland.pl nie jest kancelari± prawnicz± ani biurem doradztwa podatkowego i nie mo¿na traktowaæ powy¿szej informacji jako porady prawnej lub podatkowej. Powy¿sze prosimy traktowaæ wy³±cznie informacyjnie i pogl±dowo. Materia³ zosta³ opracowany na podstawie dostêpnych informacji z wiarygodnych ¼róde³. Nie stanowi on ¼ród³a prawa ani nie jest oficjaln± wyk³adni±. Nie mo¿emy braæ odpowiedzialno¶ci za decyzje podjête na podstawie tych informacji. Czêsto z pozoru drobne szczegó³y mog± wiele zmieniaæ w kwestiach prawnych i podatkowych. W indywidualnych przypadkach nale¿y skorzystaæ z porad prawnika, licencjonowanego doradcy podatkowego lub ksiêgowego, który udzieli porady odpowiednio do szczególnej sytuacji danej osoby. W sprawach rozliczeñ i zwrotu podatku z zagranicy polecamy np. us³ugi Euro Tax (5% zni¿ki dla osób z polecenia Jobland.pl):
www.zwrotpodatku.jobland.pl _________________ ======
Szukasz informacji na temat pracy za granic±? Nie wszystko znajdziesz w polskim Internecie. Skorzystaj z wyszukiwarki: http://www.jobland.pl/aktualnosci/akt.php?id=332
Jobland.pl - praca za granic±. |
|
Back to top |
|
|
karola
|
Posted: Thu Jan 10, 2008 12:55 pm Post subject: |
|
|
Dziekuje bardzo za odpowied¼. Bardzo mi to pomog³o, dodam tylko ¿e tak p³aci³am podatek co miesi±c NICO ¶ci±ga³o mi oko³o 9 funtów. Czyli rozumiem ¿e po wys³aniu P85 i P45 wszystko bêdzie ju¿ za³atwione? Bardzo proszê o jeszcze jedna odpowied¼ na to pytanie i jeszcze raz dziekujê. |
|
Back to top |
|
|
Jobland.pl Site Admin
|
Posted: Thu Jan 10, 2008 3:02 pm Post subject: |
|
|
9 funtów miesiêcznie to sk³adka na ubezpieczenie spo³eczne. Do tego powinna Pani na koniec roku zap³aciæ podatek i ubezpieczenie od tego, co zarobi³a Pani jako self-employed. Sk³adka na ubezpieczenie spo³eczne w UK nie podlega zwrotowi, chyba ¿e by³a b³êdnie naliczona. Od dochodu self-employed nale¿y z³o¿yæ zeznanie podatkowe - do koñca stycznia - i ZAP£ACIÆ podatek).
Je¶li ma Pani P45 to znaczy, ¿e tam, gdzie Pani pracowa³a, nie by³a Pani jako self-employed, tylko pracownik, a pracodawca odprowadza³ podatki (jest to wyszczególnione na P45). Ten podatek moze byæ zwrócony, je¶li zosta³o go odprowadzone za du¿o.
Polecam kontakt z www.zwrotpodatku.jobland.pl - bêdzie mia³a Pani pewno¶æ, ¿e jest to prawid³owo zrobione. _________________ ======
Szukasz informacji na temat pracy za granic±? Nie wszystko znajdziesz w polskim Internecie. Skorzystaj z wyszukiwarki: http://www.jobland.pl/aktualnosci/akt.php?id=332
|
Back to top |
|
|
karola
|
Posted: Thu Jan 10, 2008 10:59 pm Post subject: |
|
|
dziekuje za odpowied¼. Czy mog³abym mieæ jeszcze jedna prosbê? Interesowa³oby mnie jak wygl±da ca³y przebieg tego zeznania podatkowego tzn. rozumiem ¿e powinnam pój¶æ do HMRC i poprosiæ o tax return dla self employed. I nie mam pojêcia co dalej (nie wiem co mam napisaæ jak to zrobiæ w jaki sposób zap³aciæ i kiedy?) Bardzo mi zale¿y na szczegó³ach. Wiem ¿e to du¿a pro¶ba ale by³abym naprawde wdzieczna. Mam jeszcze jedne obawy. Self-employd zarejestrowa³am w sierpniu 2006 i zamknê³am w kwietniu 2007 ale nie zlo¿y³am zeznania podatkowego w styczniu 2007. Czy zap³acê jak±¶ karê i mniej wiêcej ile by ona wynosi³a? A¿ sie bojê. Dziekuje i serdecznie pozdrawiam |
|
Back to top |
|
|
Jobland.pl Site Admin
|
Posted: Fri Jan 11, 2008 3:21 pm Post subject: uk tax return |
|
|
Tak trzeba poprosiæ o tax return i wype³niæ. Je¶li nie jest Pani w stanie tego zrobiæ, trzeba poprosiæ o to ksiêgowego. S± firmy które to oferuj±. Plecam kontakt z EuroTax, którzy poza zwrotami, robi± równie¿ tax return. [color=red][b]Zg³aszaj±c siê przez ten formularz otrzyma Pani 5% zni¿ki:
http://www.zwrotpodatku.jobland.pl/podatek/index.php[/b][/color]
Rok podatkowy w UK trwa od 6 kwietnia do 5 kwietnia roku nastêpnego, czyli powinna Pani z³o¿yæ zeznanie za rok 2006/7 za który termin up³ywa 31 stycznia 2008. 1 lutego zostanie naliczona kara 100 funtów, potem bêd± kolejne. _________________ ======
Jobland.pl - praca za granic±.
Last edited by Jobland.pl on Sat Jan 12, 2008 12:20 am; edited 1 time in total |
|
Back to top |
|
|
karola
|
Posted: Fri Jan 11, 2008 10:00 pm Post subject: |
|
|
dziekuje za ponowna odpowied¼. Mam pytanko, czy to chodzi o ten dokument o nazwie SA100 Individual Tax Return? |
|
Back to top |
|
|
Jobland.pl Site Admin
|
|
Back to top |
|
|
karola
|
Posted: Mon Jan 14, 2008 1:11 pm Post subject: |
|
|
Mam pytanie czy je¶li zarobi³am od sierpnia 2006 do lipca 2007 roku 5800 funtów to czy muszê sie w ogóle rozliczaæ z podatku self-employed? |
|
Back to top |
|
|
karola
|
Posted: Wed Feb 20, 2008 9:08 pm Post subject: UPR |
|
|
witam
mam pytanie: co to jest UPR?
bardzo proszê o odpowied¼.
dziekuje |
|
Back to top |
|
|
Jobland.pl Site Admin
|
Posted: Thu Feb 21, 2008 1:12 pm Post subject: |
|
|
[quote="karola"]Mam pytanie czy je¶li zarobi³am od sierpnia 2006 do lipca 2007 roku 5800 funtów to czy muszê sie w ogóle rozliczaæ z podatku self-employed?[/quote]
HMRC wysy³a wszystkim samozatrudnionym do wype³nienia tax return, gdzie trzeba zadeklarowaæ dochód. Kwota dochodu 5800 funtów bêdzie skutkowa³a niewielkim podatkiem, mo¿e uda sie równiez jeszcze znale¼æ jakie¶ koszty uzyskania przychodu. Kwota wolna od podatku to 5,035.00. Polecam kontakt z HMRC i wyja¶nienie, czy trzeba z³o¿yæ return.
UWAGA. Jobland.pl nie jest kancelari± prawnicz± ani biurem doradztwa podatkowego i nie mo¿na traktowaæ powy¿szej informacji jako porady prawnej lub podatkowej. Powy¿sze prosimy traktowaæ wy³±cznie informacyjnie i pogl±dowo. Materia³ zosta³ opracowany na podstawie dostêpnych informacji z wiarygodnych ¼róde³. Nie stanowi on ¼ród³a prawa ani nie jest oficjaln± wyk³adni±. Stan prawny obowi±zuj±cy w dniu publikacji tej informacji mo¿e siê zmieniæ w przysz³o¶ci. Nie mo¿emy braæ odpowiedzialno¶ci za decyzje podjête na podstawie tych informacji. Czêsto z pozoru drobne szczegó³y mog± wiele zmieniaæ w kwestiach prawnych i podatkowych. W indywidualnych przypadkach nale¿y skorzystaæ z porad prawnika, licencjonowanego doradcy podatkowego lub ksiêgowego, który udzieli porady odpowiednio do szczególnej sytuacji danej osoby. W sprawach rozliczeñ i zwrotu podatku z zagranicy polecamy np. us³ugi Euro Tax (5% zni¿ki dla osób z polecenia Jobland.pl):
www.zwrotpodatku.jobland.pl _________________ ======
Jobland.pl - praca za granic±.
Last edited by Jobland.pl on Thu Feb 21, 2008 1:15 pm; edited 1 time in total |
|
Back to top |
|
|
Jobland.pl Site Admin
|
Posted: Thu Feb 21, 2008 1:14 pm Post subject: Re: UPR |
|
|
[quote="karola"]mam pytanie: co to jest UPR?
[/quote]
Skrót ten nic mi nie mówi, w jakim kontek¶cie siê on pojawi³? _________________ ======
|
Back to top |
|
|
karola
|
Posted: Fri Feb 22, 2008 8:09 pm Post subject: |
|
|
witam!
Jestem w trakcie rozliczania sie z podatku w UK za rok 2006/07. Poproszono mnie o tzw. UPR które podobno znajduje sie na papierach z self-employed. problem jest w tym, ¿e nie dosta³am ¿adnych dokumentów self-employed, momo to, ¿e je rejestrowa³am. Mo¿e powodem jest to ¿e gdy mieszka³am w Anglii to czêsto sie przeprowadza³am i byæ mo¿e dlatego ich nie otrzyma³am..Co powinnam teraz zrobiæ? I je¶li to powa¿ny problem to do kogo powinnam siê z nim zwróciæ? Proszê o odpowied¼..... |
|
Back to top |
|
|
Jobland.pl Site Admin
|
Posted: Sat Feb 23, 2008 1:17 am Post subject: |
|
|
Podejrzewam, ¿e chodzi o UTR, Unique Tax Reference. Niestety, nie informuj±c HMRC o zmianie miejsca zamieszkania, nie da³a im Pani mozliwo¶ci przes³ania dokuemntów (w tym tax return).
Mo¿e Pani siê skontaktowaæ z Self Assessment Helpline 0845 900 0444 i przedstawiæ sytuacjê tzn. ¿e nie zna Pani tego numeru itd. To, ¿e nie zna Pani swojego UTR, nie znaczy, ¿e nie mo¿e Pani rozliczyæ siê z podatków. _________________ ======
|
Back to top |
|
|
karola
|
Posted: Sat Feb 23, 2008 10:26 am Post subject: |
|
|
dziekuje za odpowied¼. Tak te¿ zrobiê.
pozdrawiam.... |