Jobland.pl Site Admin
|
Posted: Sat Jul 07, 2007 3:35 pm Post subject: Podatek od dochodu z funduszu inwestycyjnego, ¿ona |
|
|
[b]Wyje¿d¿am do UK na pocz±tku tego roku. ¯adnych dochodów w Polsce nie uzyskujê i do wyjazdu nie uzyskam. Wedle nowej umowy polsko-brytyjskiej je¶li dochód bêdê mia³ tylko w UK to tam w³a¶nie bêdê siê rozlicza³. Mam jednak w posiadaniu jednostki funduszu akcyjnego kupione w Polsce.
Co siê stanie je¶li zechcê je sprzedaæ? Czy mam wobec tego potraktowaæ je jako dochód, wype³niæ PIT i zap³aciæ podatki jednak w Polsce? A je¶li ich nie sprzedam - ale bêd± procentowaæ - czy to tez jest dochód w rozumieniu ustawy?
I drugie pytanie. Moja ¿ona zostaje w Polsce i ma tutaj pracê. Zamierza jednak do mnie do³±czyæ. Co z jej podatkami? Rozumiem ¿e jednak bêdzie musia³a zap³aciæ w Polsce nawet je¶li to popracuje miesi±c a w UK 11 miesiêcy? Ale czy ja te¿ (wobec faktu ¿e jest moj± ¿on±)? Dotychczas bowiem US rozumowa³ tak, ¿e nawet je¶li mieszkam i pracuje w UK to skoro "mam zwi±zki z Polsk±" podatek mam zap³aciæ w Polsce. Czy ten punkt siê zmieni³? Proszê o odpowiedzi na te pytania. Jestem pewien ¿e bêd± one pomocne wielu osobom w podobnej sytuacji… [/b]
Wszystkie kwestie zwi±zane z opodatkowaniem dochodów z pracy za granic± reguluje Konwencja z 2006 roku miêdzy Rzeczpospolit± Polsk± a Zjednoczonym Królestwem Wielkiej Brytanii i Irlandii Pó³nocnej w sprawie unikania podwójnego opodatkowania i zapobiegania uchylaniu siê od opodatkowania w zakresie podatków od dochodu i od zysków maj±tkowych. Pe³ny tekst tej umowy dostêpny jest na stronie: www.jobland.pl/aktualnosci/akt.php?id=229
Zgodnie z jej postanowieniami, zosta³o zmienione miejsce zamieszkania dla celów podatkowych. Obecnie podstawowym kryterium jest sta³e miejsce zamieszkania; je¶li dana osoba mieszka na sta³e w dwóch miejscach lub nie mo¿na tego ustaliæ, decyduje kryterium o¶rodka interesów ¿yciowych i powi±zañ osobistych (do roku 2006 w³±cznie by³o to kryterium podstawowe). Je¶li nie da siê tego ustaliæ, decyduj± kolejno: d³ugo¶æ przebywania w danym kraju, obywatelstwo i ostatecznie – porozumienie miêdzy w³adzami skarbowymi Polski i Zjednoczonego królestwa.
Nale¿y zwróciæ uwagê, ¿e w UK nie funkcjonuje pojêcie zameldowania. Miejsce zamieszkania w UK dokumentuje siê korespondencj± otrzymywan± na dany adres od instytucji lub du¿ej firmy, np. rachunkami telefonicznymi, za gaz, pismami urzêdowymi lub umow± najmu. Dlatego, dla ewentualnego udokumentowania, ¿e nie ma siê miejsca zamieszkania w Polsce, warto siê wymeldowaæ i zg³osiæ zmianê miejsca zamieszkania Urzêdowi Skarbowemu na druku serii NIP. Podobnie, przyjazd do UK nale¿y zg³osiæ HMRC na druku P86:
www.hmrc.gov.uk/cnr/p86.pdf . Pozwoli to na rozwianie w±tpliwo¶ci, w jakim kraju siê mieszka na sta³e.
ODPOWIADAJ¡C NA PYTANIE:
Je¿eli wiêc przeprowadza siê Pan na sta³e do UK, bêdzie Pan tam opodatkowany. Pana ¿ona, która zostanie w Polsce, bêdzie opodatkowana w Polsce do dnia wyjazdu i tak d³ugo, jak kwestia Pana miejsca zamieszkania bêdzie mo¿liwa do udokumentowania, kryterium „centrum interesów ¿yciowych” (dom, którego mo¿e Pan byæ w³a¶cicielem w Polsce, ¿ona, dzieci chodz±ce do szkó³ w Polsce, samochód zarejestrowany w Polsce na Pana nazwisko itd.) – nie powinno mieæ znaczenia i nie bêdzie to mia³o wp³ywu na Pana sytuacjê podatkow±.
Je¶li ¿ona po pewnym czasie równie¿ przeprowadzi siê do UK na sta³e, dochody uzyskane w Polsce do momentu zmiany miejsca zamieszkania bêd± opodatkowane w Polsce (trzeba bêdzie z³o¿yæ zeznanie PIT, w tym przypadku bêdzie to PIT za rok 2007 sk³adany w 2008 roku, uwzglêdniaj±ce dochody za okres, w którym mieszka³a w Polsce). Dochody od tego momentu bêdzie rozlicza³a w UK.
Dochody z zysków maj±tkowych, czyli miêdzy innymi z polskich funduszy inwestycyjnych, zgodnie z Konwencj±, bêd± one mog³y byæ opodatkowane w Polsce. Przepisy siê mog± oczywi¶cie zmieniæ, ale wed³ug obecnego stanu prawnego, w przypadku sprzeda¿y (umorzenia, odkupienia) jednostek funduszu inwestycyjnego, zostanie pobrany podatek w wysoko¶ci 19% dochodu i odprowadzony przez biuro maklerskie.
Je¶li sprzeda Pan jednostki funduszu przed wyjazdem, zap³aci Pan tylko polski podatek. Je¶li po wyje¼dzie, polski podatek zostanie pobrany równie¿, ale jako osoba zamieszka³a w UK, trzeba bêdzie takie dochody zadeklarowaæ nastêpnie w UK. Podatek nale¿ny w UK z tego tytu³u, bêdzie mo¿na pomniejszyæ o podatek zap³acony w Polsce, przez co najprawdopodobniej nie bêdzie to oznacza³o konieczno¶ci zap³aty ¿adnego dodatkowego podatku w Wielkiej Brytanii.
W UK zyski kapita³owe opodatkowane s± obecnie (2006-2007): Kwota wolna GBP 8,800 (bez podatku), do £2,150 powy¿ej kwoty wolnej - 10%, nastêpnie od £2,150 do GBP 33,300 powy¿ej kwoty wolnej - 20%, a powy¿ej - 40%. Tak wiêc konieczno¶æ dop³aty w UK pojawi siê dopiero w przypadku zysków ok. 50 000 funtów w danym roku – dopiero wtedy podatki angielskie bêd± wy¿sze. Dlatego byæ mo¿e warto
zamieniæ polski fundusz na angielski – bêdzie Pan p³aci³ ni¿sze podatki (na pewno nie wy¿sze). Je¶li chce Pan inwestowaæ na polskim rynku akcji, mo¿e Pan to na pewno robiæ przez angielskie fundusze.
Opodatkowane jest wy³±cznie zbycie jednostek uczestnictwa. Wzrost warto¶ci nie bêdzie opodatkowany ani w Polsce ani w Wielkiej Brytanii.
Wiêcej o zyskach maj±tkowych w Konwencji miedzy Polsk± a UK:
www.jobland.pl/aktualnosci/akt.php?id=230
Powy¿sze informacje nie stanowi± porady podatkowej. Nie mo¿emy braæ odpowiedzialno¶ci za skutki decyzji podjêtych na podstawie powy¿szych informacji, nawet, je¶li okaza³yby siê one b³êdne, nieaktualne lub niekompletne. Prosimy je traktowaæ pogl±dowo. Sytuacja podatkowa zale¿y od szeregu indywidualnych czynników i dlatego w poszczególnych przypadkach najlepiej skorzystaæ z pomocy doradcy podatkowego lub specjalistycznej firmy, która rozliczy podatki w Polsce i w UK. _________________ ======
Szukasz informacji na temat pracy za granic±? Nie wszystko znajdziesz w polskim Internecie. Skorzystaj z wyszukiwarki: http://www.jobland.pl/aktualnosci/akt.php?id=332
Jobland.pl - praca za granic±. |
|